Meet the riders - Jelke - Kartclub Eefde Meet the riders - Jelke - Kartclub Eefde

Meet the riders

Het is een beetje fris en hier en daar nog wat gladde stukken op de baan. Maar dat weerhoudt Jelke er niet van om vroeg te beginnen met trainen op de kartbaan van Eefde. Volgende week is er weer een wedstrijd dus goed voorbereiden.
Na zijn training maakte hij even tijd vrij om dit interview te doen.
Want hoe is hij eigenlijk begonnen met karten en wat maakt kartclub Eefde nou zo leuk?
Hieronder lees je het volledige interview.

 

Rijder: Jelke Braem
Startnummer: 12
Klasse: 390 Senior

 

Wilde je altijd al karten of had je vroeger andere hobby’s?
Vroeger deed ik aan voetbal en daarna heb ik ook nog gehockeyd. Maar toen ik een baantje had bij kartbaan Duiven, begon de interesse voor karten steeds meer te groeien. Doordat Tim, een goeie vriend van mij, ook bezig was met karten was de keuze al snel gemaakt en heb ik een eigen kart aangeschaft en ben ik ook begonnen.

Wie is je held of voorbeeld?
Ik kijk graag naar de rijstijl van Max Verstappen in de Formule 1, hij is zeker een held.
Maar een echte held heb ik niet, ik ben meer mijn eigen held.

Hoe lang kart je al?
In 2016 heb ik mijn eigen kart gekocht en heb ik dat jaar ook alleen nog maar getraind. Het jaar erop ben ik mee gaan doen aan wedstrijden, maar toen reed ik nog een beetje achteraan. In 2018 was ik ook nog niet heel goed, maar het ging wel al wat beter dan het jaar ervoor.
Alleen toen is mijn motor ontploft, gelukkig kon ik bij iemand nog een andere motor regelen om het seizoen af te kunnen maken. Helaas ontplofte de motor aan het einde van het seizoen weer.
Toen heb ik een jaar niet kunnen rijden, omdat ik eerst geld moest sparen voor een nieuwe motor.
Ik heb mij toen aangemeld als vrijwilliger, om toch nog betrokken bij de club te zijn. Ik heb toen twee jaar lang gevlagd tijdens de wedstrijden.
Dit jaar heb ik weer een goeie motor, ik zorg voor goed onderhoud en ik rij weer mee met de wedstrijden.

In welke klasse rij je?
In de Honda 390 klasse.

Heb je al veel gewonnen?
Echt een race gewonnen niet, maar wel een keer derde en een keer tweede geworden.
Met wat geluk heb ik veel punten kunnen pakken, zodat ik nu bovenaan het klassement sta.

Rij je alleen op Eefde of ook op andere banen?
Voornamelijk op Eefde, maar afgelopen winter en zomer ook in Oldenzaal en één keer in Pottendijk. Het liefst rij ik op buitenbanen dat is meer voor de liefhebber en ik kan dan mijn eigen kart meenemen. Binnenbanen met meerdere etages vind ik nooit zo leuk, je hebt weinig grip omdat je dan vaak op hout rijd.

Kampioenschap bijna aan het eind, ben je zenuwachtig voor de laatste race?
Ja een beetje wel.

Hoe bereid je je voor op een race?
Ik let serieus op mijn eten en ga voor de wedstrijd vroeg naar bed.
Ik ga niet de avond van te voren nog uit dat ik brak ben tijdens de wedstrijd.

Train je veel?
Dit seizoen heb ik wel veel getraind, bijna elke zaterdag.

Met wie train je dan of doe je dat alleen?
Meestal alleen, maar als Tim mijn coach vrij is, dan helpt hij mij.
Dit keer was Kevin er toevallig ook.

Hoe ben je begonnen bij Kartclub Eefde?
Doordat Tim al bezig was met karten en ik ook besloot een kart te kopen ben ik zo bij Kartclub Eefde gekomen.

Vrijwilligerswerk bij Kartclub Eefde, raad je het mensen aan?
Ja zeker, als je het leuk vind en je interesse hebt in racen dan zal ik het zeker doen.

Wat vindt je leuk aan Kartclub Eefde?
De sfeer hier op Eefde is altijd leuk. Tijdens wedstrijden en je hebt een probleem met je kart dan is er altijd wel iemand die je wilt komen helpen en je kunt altijd wel iets lenen. Mensen staan voor elkaar klaar. Kartclub Eefde voelt als een grote familie.

Heb je nog tips voor mensen die twijfelen of karten wat voor ze is?
Wil je wedstrijden rijden begin dan met een 390, ga trainen en doe lekker mee aan wedstrijden. Zo kun je goed snel worden op de baan. Ik vind zelf de wedstrijden en de competitie erg leuk.

Wat vindt je zo leuk aan karten?
Het voorbereiden voor de wedstrijden en de wedstrijden zelf. Lekker strijden op de baan met andere dat vind ik het leukste.