Meet the riders - Kevin - Kartclub Eefde Meet the riders - Kevin - Kartclub Eefde

Meet the riders

Al vroeg is Kevin aanwezig op de kartbaan, het is weer zaterdag, trainingsdag.
Maar niet alleen de mensen met een eigen kart zijn aanwezig, ook de huurkarts van Adventure Eefde rijden hun rondjes vandaag. Dat betekend om de beurt de baan op.
Als de huurkarts op de baan zijn is het tijd voor de eigen rijders zoals Kevin om bezig te gaan met de afstellingen van hun eigen machine.
Want volgende week is de laatste wedstrijd van het seizoen.
Na het middaguur zit het trainen er weer op, eerst even wat eten en dan is het tijd voor het interview.
Ik ben eigenlijk wel benieuwd wie zijn grote voorbeeld is en waarom het vrijwilligerswerk zo leuk is?
Hieronder volgt het volledige interview.

 

Rijder: Kevin Toebes
Startnummer: 20
Klasse: 390 Senior

Wilde je altijd al karten of had je vroeger andere hobby’s?
Ik heb vroeger ook al gekart hier op Eefde en heb gevoetbald. Maar ben er een tijdje tussen uit geweest met karten en ben sinds twee jaar weer betrokken bij de club. Eerst ben ik begonnen met vrijwilligerswerk, vlaggen op de baan en toen begon het toch wel weer een beetje te kriebelen.
Ik heb toen weer een eigen kart gekocht, helaas een beetje pech mee gehad. Weer een andere kart gekocht, weer pech mee gehad. Nadat ik zoveel pech had gehad, had ik besloten een nieuwe kart te kopen en daar heb ik sindsdien erg veel schik mee.
Karten is echt iets wat ik altijd al heb willen doen.

Wie is je held of voorbeeld?
Max Verstappen sowieso wel, zijn rijstijl om naar te kijken is gewoon magistraal.
Maar voor mij is het toch meer Schumacher, vroeger was dat al mijn held.

Hoe lang kart je al?
Vroeger heb ik een jaar of vijf gekart en nu dit jaar ben ik weer begonnen.
Dus in totaal zo’n zes jaar ongeveer.

In welke klasse rij je?
In de Honds 390 klasse.

Heb je al veel gewonnen?
Nee, ik heb nog nooit gewonnen. Wel een paar keer de tweede of derde plaats maar nooit een wedstrijd gewonnen.

Maar toch sta je tweede in het klassement.
Ja klopt, ik heb geluk gehad dat ik er altijd een beetje bij kon blijven zodat ik puntjes mee kon snoepen.
Dat is het geluk van een kampioen zeggen ze.

Rij je alleen op Eefde of ook op andere banen?
Voornamelijk hier op Eefde, maar in de zomer ben ik wel eens naar Oldenzaal geweest. Voor de rest ben ik met de 390 nog nergens anders geweest dan deze twee banen.
Dan neem ik mijn eigen kart mee, ik heb ook wel eens samen met Jelke getraind in Oldenzaal.
Maar omdat ik hier wedstrijden rij wil ik toch zoveel mogelijk hier trainen.

Kampioenschap bijna aan het eind, ben je zenuwachtig voor de laatste race?
Op dit moment nog niet zo. In de loop van de week zal ik wel meer zenuwachtig worden. Dan wordt ik een beetje ziek, eten gaat er dan niet zo goed meer in en dan komen de zenuwen meer naar boven. Er moet ook niemand aan mijn hoofd komen zeuren, ik zonder mij dan liever een beetje af.

Hoe bereid je je voor op een race?
Op tijd naar bed, goed trainen en zorgen dat ik mijn spullen goed voor elkaar heb. Zodat ik niet alles op het laatste moment hoef te regelen. Op vrijdag moet alles al goed zijn. Dan kan ik op zaterdag nog trainen, ook weer niet te veel dat het spul op zaterdag nog kapot gaat of dat ik heel erg spierpijn heb. Want daar heb ik op zondag niks aan.

Train je veel?
Als ik kan elke zaterdag en als ik door de weeks nog kan het liefst dan ook nog. Als ik vakantie heb dan probeer ik door de weeks vaak te rijden.

Met wie train je dan of doe je dat alleen?
Als Jelke er is samen met hem. Vandaag waren er meerdere 390’s op de baan, dan probeer ik ook met hun te rijden. Beetje bij blijven, in te halen.
Maar voornamelijk met mijzelf, je moet het toch zelf doen. Je moet er zelf toch achter zien te komen hoe je het moet doen. Je moet het niet van een ander af kijken, want als het bij die ander fout gaat dan gaat het bij jou ook fout. Dat is niet de bedoeling.

Hoe ben je begonnen bij Kartclub Eefde?
Vroeger reed ik hier al, maar vanwege privé omstandigheden zijn we er mee gestopt.
Vorig jaar wilde ik weer beginnen, ik had hard gespaard, een kart gekocht was helaas een miskoop.
Mijn schoonvader vond het nu wel genoeg met al die pech en heeft mij toen geholpen een nieuwe kart te kopen, die ik nu terug betaal en zo ben ik er weer opnieuw ingekomen.

Vrijwilligerswerk bij Kartclub Eefde, raad je het mensen aan?
Ja zeker, ik ben begonnen met vlaggen. De kartclub had een bericht geplaatst op Facebook dat ze opzoek waren naar vrijwilligers en daar heb ik ook gelijk op gereageerd. Om zo toch een beetje betrokken te blijven bij de club.
Ik zal het zeker mensen aanraden, vooral als ze al wat met de racerij hebben, dan kun je hier mooi terecht. De sfeer is hier altijd gezellig, vroeger al en nu nog steeds.
Sandra is ook al heel lang bij de club en die zorgt ook voor een goeie sfeer.

Wat vindt je leuk aan Kartclub Eefde?
De gezelligheid, de mensen die er rondlopen.
De behulpzaamheid van de mensen. Als je iets nodig hebt dan staat er altijd wel iemand voor je klaar. Dat maakt het leuk om weer hier terug te komen.

Heb je nog tips voor mensen die twijfelen of karten wat voor ze is?
Ga kijken op een wedstrijddag of ga zelf een keer rijden om het gevoel te krijgen. Als je het dan wat vind kun je beginnen met een 390 of een Honda cadet (ligt eraan hoe oud je bent). Dan kun je altijd kijken of het wat voor je is. Als je het leuk vindt kun je wedstrijden rijden.

Wat vindt je zo leuk aan karten?
De snelheid de spanning. Het is mooi om te doen, het is gaaf.
Het geeft je een kik.