Meet the riders - Mika - Kartclub Eefde Meet the riders - Mika - Kartclub Eefde

Meet the riders

Rijder: Mika Bossemeyer
Startnummer: 24
Klasse: 390 Senior

Wilde je altijd al karten of had je vroeger andere hobby’s?
Ik heb getennist, maar ik ben altijd al bezig geweest met auto’s, motoren en Formule 1.
Wij gingen soms met mijn ouders naar Eefde toe om te kijken naar de karts, dan gingen we in de eerste bocht staan om het goed te kunnen zien. Ik was toen 2 of 3 jaar oud.
Tijdens een zomervakantie zijn we weer gaan kijken en toen heb ik tegen mijn ouders gezegd dat ik het ook graag een keer wilde doen. Ik ben toen eerst begonnen met huurkartlessen bij de vader van Tim. Op 29 september 2004, de verjaardag van mijn oma, hebben we mijn/onze eerste eigen kart gekocht. Nadat we de kart hadden gekocht ben ik gelijk begonnen met lessen en ben ik ook ingeschreven bij Kartclub Eefde.
Als ik het mij goed herinner heb ik dat zelfde jaar al een wedstrijd gereden.

Wie is je held?
Echt een voorbeeld in de sport heb ik nooit echt gehad. Ik vind het wel mooi als iemand wat presteert in het karten, maar ik heb nooit echt een held gehad in het karten zelf.
Ik was wel Mika Häkkinen fan in de Formule 1. Ik ben ook naar hem vernoemd.
Max Verstappen doet het goed maar is verder geen held ofzo. Anderen zien karten echt als sport maar ik het altijd meer als hobby gezien. Ik vond het wel leuk dat ik wat verder kwam, maar ik heb nooit de ambitie gehad om het echt professioneel te gaan doen. Het was echt gewoon pure hobby voor mij.

Hoe lang kart je al?
Sinds september 2004, al 18 jaar. Ik was 7 jaar oud toen ik begon.

In welke klasse rij je?
Nu in de Honda 390.
Eerder heb ik World Formula gereden, NK’s, clubkampioenschappen en ik heb ook nog een Rotax.

Heb je al veel gewonnen?
Ik ben bij Kartclub Eefde 3 keer clubkampioen geworden, een paar keer tweede en ik ben Nederlands kampioen geworden in de World Formula.

Wat is favoriete weer om in te rijden?
Als het vochtig is, zodat je nog nèt met slicks kan rijden of nèt regenbanden nodig hebt. Dàt vind ik het leukste. Als het een beetje verraderlijk weer is dan gaat het mij altijd het beste af. Droog weer vind ik ook wel leuk, maar dat is niet mijn weer. Ik vind het altijd wel leuk om met droogweer banden op de natte baan te rijden, dat vind ik nooit erg. Daar leer je het beste van.

Rij je alleen op Eefde of ook op andere banen?
Nu de laatste paar jaren alleen maar op Eefde.
Daarvoor reed ik in Nederland, Duitsland en België.

Ben je zenuwachtig voor een race?
Nee nu niet meer, eerder wel. Maar dan niet zenuwachtig dat ik moest spugen ofzo, maar gewoon gezonde spanning. De laatste 8 jaar, sinds ik niet heel hoog meer kart, ben ik niet meer zo zenuwachtig. Daarvoor was het meer gezonde spanning, Eigenlijk viel het ook wel mee omdat je gewoon met je vriendjes reed, dan was het gewoon gezellig. Ik herinner me alleen de laatste wedstrijd, voordat ik Nederlands kampioen kon worden, op Emmen in 2008. Ik had de dag ervoor getraind en toen ging het helemaal niet goed. Het was droog weer en het ging gewoon sh*t. De nacht ervoor heb ik echt heel slecht geslapen, maar op de racedag zelf begon het echt pijpenstelen te regenen. Ik was toen ook in één keer heel relaxed. Tijdens de race was ik ook een seconde sneller dan iedereen, het rijden ging echt heel lekker en ik was ook alle zenuwen kwijt. Maar die nacht ervoor ben ik echt heel zenuwachtig geweest.

Hoe bereid je je voor op een race?
Ik ga meestal een keertje trainen van tevoren. Niet de zaterdag ervoor want dan vind ik het te druk. De baan is dan wel een beetje hetzelfde als de wedstrijddag, maar je hebt meer kans dat je je kart kapot rijdt dus daarom doe ik dat eigenlijk nooit. Ik ga meestal de week ervoor of door de weeks.
Maar heel uitgebreid trainen doe ik niet. Ik heb altijd zoiets van, de kart doet het en ik kan het zelf ook dus dan komt het wel goed.

Train je veel?
Nu niet, maar eerder toen ik er echt heel fanatiek ermee bezig was, van 2006 tot en met 2011, was ik hier bijna elk weekend te vinden. De laatste tijd is het meer, als ik een wedstrijd heb, dat ik dan één keer ga trainen, ervoor zorg dat de kart het doet en voor de rest niet. Ik zorg altijd wel dat het met de kart goed voor elkaar zit. Ik verander er ook niet te veel aan, ik zet het altijd een beetje basis neer en dan weet ik dat het redelijk goed is.

Heb je iemand waarmee je gaat trainen?
Ik ga vaak met Willem rijden, hij heeft altijd doordeweeks tijd. Eerder reed ik ook wel eens met vriendjes, maar ik vind het ook wel fijn om gewoon alleen te trainen. Ik heb niet persé iemand nodig om mee te rijden.

Hoe ben je begonnen bij Kartclub Eefde?
Zoals ik al zei, door eerst langs de baan te kijken en daarna in de huurkarts te lessen. Als ik het mij goed herinner was de club net opgericht toen ik lid werd. In die tijd was het echt, heb je een kart dan kan je lekker meerijden. Volgens mij ben ik het langstlopende lid van de club.
Afgelopen jaar heb ik nog 4 jaar in het bestuur gezeten, als technische commissie. Dat vind ik ook leuk om mee bezig te zijn, de techniek van de karts. De Honda 390, waar ik nu mee rij, daar weet ik dan wel héél veel van. Ik vind het ook leuk om mij daarin te interesseren.

Wat vind je zo leuk aan Kartclub Eefde?
Ik vind de gezelligheid altijd wel leuk, je hebt hier je thuisbaantje, je kent wat mensen. In het begin was het gewoon samen karten omdat je samen bent, maar nu heb je ondertussen ook wel een band met mensen die hier al heel lang lopen. En ik vind het wel mooi dat Kartclub Eefde staat voor sportiviteit en gezelligheid en dat het laagdrempelig is. Je kan hier gewoon zijn wie je bent.

Heb je nog tips voor mensen die twijfelen of karten wat voor hun is?
Gewoon een keer proberen. Begin met een huurkart en als je dan echt denkt, ik vind het heel leuk dan moet je gewoon een keer ‘zo’n ding’ aanschaffen. Laat je wel goed adviseren. Ga gewoon lekker rijden, zeker óók als het regent, gewoon meters gaan maken. Meld je ook aan voor de club en dan gewoon lekker gaan rijden.
Niet gelijk een hele dure kart kopen. Eerst voor de fun meedoen en proberen om eerst een paar keer een wedstrijd te winnen. Niet gelijk te hard van stapel lopen.

Wat vind jij zo leuk aan karten?
Ik vind altijd de snelheid natuurlijk wel leuk. En mooi is het als je net het verschil kan maken, dat je net wat slimmer bent in de tactiek. Bijvoorbeeld als iemand net iets te wijd gaat en jij dan een andere lijn neemt. Maar ik vind het ook leuk om bezig te zijn met de kart zelf, beetje sleutelen, iets kleins repareren en dan zie je nog iets wat moet gebeuren. Dat gezamenlijke, dat gezellige, lekker met elkaar de baan op en daarna de dag afsluiten door iets te drinken met elkaar.